“Skal I ikke snart have nogle børn?”

– Sagt af utallige personer.

“Det bliver nok ikke lige foreløbig. Hvordan går det hjemme i jeres dobbeltseng?” – Tænkt, men ikke sagt, af mig.

Jeg ved godt at folk ikke spørger for at genere mig, men hvorfor er jeg nødt til at svare på det spørgsmål hele tiden? Hvorfor skal det spørgsmål altid slynges i hovedet på mig ud af det blå?

Hvis jeg havde lyst til at snakke med dig om det, hvilket jeg ikke har, havde jeg selv bragt det på banen. Hvorfor kan folk ikke tænke lidt selv? Hvis et par har været sammen længe, er der meget stor sandsynlighed for at de gerne vil have børn sammen. Måske de endda har prøvet længe uden resultat. Det vedkommer ikke dig, om nogen har tænkt sig at få børn eller ej.  Igen, hvis de har lyst til at involvere dig, så gør de det, ellers så bland dig udenom. Selv par som ikke har problemer med at få børn er trætte af sådan nogle spørgsmål. Jeg tror ikke folk forstår hvor personligt en sag det er, for mange mennesker.

Det mindste du kan gøre er at sikre dig at I er på tomandshånd, når dette spørgsmål brænder dig på tungen. Lad være med at spørge om det, mens I sidder på en fyldt restaurant, mens alle kollegaer sidder samlet til et møde eller midt i tarteletterne til familiefesten. Det øger bestemt ikke chancen for et ærligt svar tilbage, tværtimod.

Og nu vi er ved det, så lad os slå fast med det samme, hvis vi har åbnet op omkring vores kamp med ufrivillig barnløshed, er der nogle ting du skal huske:

  • Vi vil ikke have nogen gode råd af dig.
  • Vi vil ikke have at vide at vi bare skal slappe af, eller tage ud og rejse eller lade være med at tænke på det.
  • Vi vil ikke have et af dine børn som trøst og vi vil slet ikke høre om, hvor problematisk det er for dig at være mor eller far.
  • Vi vil ikke have at vide hvor fertil du er, i modsætning til os.
  • Vi vil ikke have at vide at det nok skal ske hen af vejen.
  • Vi vil ikke have “er du gravid?” spørgsmålet, hver gang vi ses.
  • Vi vil ikke snakke om adoption med dig, før vi selv er klar.

Du må i det hele taget acceptere at der ikke er særlig meget du kan gøre eller sige for at hjælpe os. Vi er bare taknemmelige, hvis du vil være der og vil lytte til os, når vi har brug for læsse af.

vintage advarsel kvinde

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2013

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.