PCOS og manglende D-vitamin

De sidste par dage har jeg søgt informationer på d-vitamin. Og helt tilfældigt fandt jeg et interessant link, hvor D-vitamin mangel kædes sammen med PCOS, insulin resistens og uregelmæssig cyklus. Man regner med at op mod 90% af kvinder med PCOS også har d-vitamin mangel.

D-vitamin er faktisk ikke et vitamin som sådan, men nærmere et steroid hormon. Det styrer op til 200 af kroppens gener. D-vitamin er fedtopløseligt, hvilket vil sige at det skal tages sammen med et fedtholdigt måltid for at kunne blive optaget af kroppen.

Dette kunne forklare, hvorfor jeg fik en enkelt naturlig menstruation sidste sommer, efter jeg havde været meget ude i solen i min ferie. Og derefter skete der intet, fordi jeg ikke holdt solbadningen ved lige efter jeg startede på arbejde igen. 😉 Jeg ved selvfølgelig ikke om dette er tilfældet.

For mig, personligt, er det ikke et spørgsmål OM jeg er i mangel for d-vitamin, men et spørgsmål om hvor meget.

Jeg kommer ikke så meget ud i solen (når den endelig er fremme) og jeg spiser ikke noget nær den mængde fisk, der skal til for at tilføre min krop nok d-vitamin.

Vi er i årevis blevet advaret om, hvor farlige solens stråler er og som resultat har jeg, som mange andre, smurt mig med solcreme, hver gang jeg vidste at jeg skulle ud i solen. Hvad jeg dog ikke havde tænkt over, var at solcremen samtidig blokerer for de stråler der stimulerer dannelsen af d-vitamin i huden.

Alternativt kunne man vente 15 – 20 min med at smøre sig ind, når man skal være udenfor i længere tid. Så er den daglige dosis sikret. Middagssolen skal stadigvæk undgås, så vidt som muligt. Det er selvfølgelig ikke så nemt i vintermånederne, her kan man istedet supplere med vitamin-tilskud.

Der er læger, der mener at Sundhedsstyrelsens anbefaling om den daglige tilførelser af d-vitamin er for lav ift. hvad kroppen har brug for. Jeg har valgt at købe en variant, der har et væsentligt højere indhold af D3 vitamin fordi jeg ikke kommer nok ud i solen. Jeg overvejer også om denne torskelevertran kunne være en bedre mulighed, fordi den har et højt indhold af d-vitamin samt omega3. Jeg fik en prøveflaske med fra Bidro, da jeg bestilte fra dem, og jeg må indrømme at smagen var acceptabel ift. til at det var levertran.

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2012

En tanke om "PCOS og manglende D-vitamin"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.